Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
2.5.2008, Milan Šurkala, aktualita
Nezávislá asociace TIPA (Techical Image Press Association) sdružuje odborníky na fotografii a práci s obrazem z celých 12 evropských zemí. V různých kategoriích pak uděluje ocenění produktům, které zaujmou kvalitou, výkonem i celkovou hodnotou.
D.J. | 19.9.200814:58
Po prvních testovacích pokusech kamera absolvovala i 12­-ti denní dovolenou u moře a musím říct, že jsem neshledal žádný problém. Že se kamera, byť je malinká dobře drží ­- to stále platí. Naprosto v pohodě, účinek stabilizátoru je dostatečný. Co se hledáčku týče ­- ano, nepochybně, hledáček je něco, co má rozhodně svůj smysl ­(i bych ho tam bral­), ale obraz na displeji je bez problému viditelný i na slunci ­(ta dovolená ­- Turecko, srpen, neustále 60st., extrémní slunce...bez problémů­). Kamera funguje tak jak má, zaznamenaný obraz za dostatečného světla je opravdu velmi působivý. Dostatek detailů, výborná ostrost. Ovšem horší je to za špatných světelných podmínek. Tehdy kvalita záznamu dosti klesá, v podvečer už se záznam rovná běžnéPAl kameře, detaily se vytrácejí, rnka sbíbají... No a v noci nenatočíte vůbec nic. O ­"barevném nočním režimu­" se nebudu ani zmiňovat, podle mne věc naprosto na nic, ale třeba za pouličního osvětlení je záznam v podstatě nepoužitelný. To je asi největší zklamání.. Holt mi z dovolené chybí noční město...
Odpovědět0  0
Jaroslav-1 | 19.9.200814:38
Kamera může být jak chce kvalitní, ale pokud ji chybí průhledový hledáček je její použití omezené a někdy velmi nepohodlné ­(svítí li slůnce na LCD panel­).Nemluvě o nepohodlném držení při snímání. Až to zažijete pochopíte.
Odpovědět0  0
viktorM | 26.8.200814:25
na bez ohladu na cip a ich mnozstvo na modru a cervenu sa pouzije po 0,5mpx a na zelenu 1mpx kedze nase oko tak preferuje farby. pri 3 ccd sa 0,5mpx snima zelena a v pravo dole do kriza sa na sebe snima cervena a modra tiez po 0,5mpx dopocitava sa teda interpolaciou svorec +2 pix. pri 1 cmos od sony je otoceny o 45 stupnov na farebmej mriezke kde po 1 px modra a cervena a asi 5 px ma zelena. pri 3 ccd teda mate pre pixel 4 body a pri 1 cmos az 16. inak povedane co sony 3mpx to panas 3ccd po 0,5mpx je to iste, ale 3ccd ma lepsiu saturaciu farieb.

ano je to podvod v tom ze snimok nevie byt v ostrom kontraste tak detailny ani pri sony ani pri panasonic.
situacia sa zlepsi az to budu 3 CCD 1mpx a snimanie bude 720p 60­/50Hz to uz bude naozaj dobre a pravdive :­-­) Cmos potrebuje aspon 5mpx.
Odpovědět0  0
artam (54) | 2.5.200820:29
Krasny marketing, alebo ako sa da z vody robit kokakola :­-|
Realne rozlisenie kamerovej casti, t.j. snimacieho prvku je 3 x 520 000 bodov, no nech sa nehnevaju, ale na detailoch kresby je to vidiet oproti snimkom z kamier, ktory maju sice len jeden ccd, ale s plnym poctom bodov ­(teraz sa nebavime inych parametroch, ako sum a podobne­). Ten ich panasonicky videoprocesor musi mat zvlastnu fantaziu, ked si vymysla neexistujuce detaily do cca 2 Mpix zo zosnimanych 520tis. :­-)
Odpovědět0  0
Nostan | 5.5.200821:30
Dobrý den.
Jsem sice v této problematice jen samouk a téměř laik ale dosud jsem tomu laicky řečeno rozuměl tak že každý čip snímá určitou barvu spektra a tudíž jeden obrazový bod jsou vlastně body 3.A taky myslím že záleží na velikosti čipu a kolik plochy je efektivně využíváno třeba pro stabilizator. Nebo je to jinak? Navíc si nemyslím, že by zrovna Panasonic postavil třeba proti SONY přístroj ,který by rozcupoval kdejaký pseudo odborník. Nemluvě že i v nezávislých recenzích ­(myslím neobjednaných tou či onou firmou­)vychází 3CCD kamery vítězně zejména obrazově. Tak nevím kde je pravda.Může k tomu ještě přidat další názor a vysvětlit to srozumitelně?
Odpovědět0  0
artam (54) | 7.5.200812:10
Bohužiaľ, mýlite sa. Na každý jeden obrazový bod ­(pixel­) sú potrebné 3 sub­-body ­(sub­-pixel­) R,G,B, čiže ak máte mať rozlíšenie obrazu 2 milióny bodov ­(netto 2073600 potrebných pre 1920x1080­), tak potrebujete tiež 3x2 milióny sub­-bodov, t.j. 2 milióny červených + 2 milióny zelených + 2 milióny modrých.
Vo svojom komentári som samozrejme napísal, že sa nebavíme o vlastnostiach ako šum a podobne, kde sa prejaví výhoda väčších CCD čipov.
Odpovědět0  0
Ghost_sk (1) | 21.5.20080:20
Hm no neviem....Podla mojich skromych vedomosti sa farebny obraz pri kamere da dosiahnut dvomi najcastejsimi sposobmi.
1. pouzitim farebnych filtrov ­(bayerov filter­), ktore rozdelia snimaci cip na jednotlive farebne zony
2. pouzitim 3 snimacich cipov, kde kazdy snima RGB zlozku.
Mam taky pocit, ze snimacie senzory same o sebe nedokazu roroznat farby.
Odpovědět0  0
zdlav | 3.1.200911:36
Snímací senzory opravdu nedokáží rozeznat barvy ale 3­-chipové kamery nejdříve opticky rozdělí světlo do tří barev a pak každou barvu zpracovávají odděleně.
Na plnou velikost obrazu 1920*1080 opravdu stačí menší tři 520k snímací chipy, protože se výsledný obraz vytvoří ze 4 snímků, přičemž mezi snímky vždy dojde k posunu o jeden řádek ­(2x­) a pak o jeden sloupec ­(2x­), tedy výsledná velikost takto získaného obrazu je 4*520k = 2080k.
Jediný problém je ten, že Panasonic používá dost malé chipy, které jsou náchylnější na šum, takže ­(podobně jako u foto­) musí šum eliminovat, čímž trochu ničí detaily ­(proti konkurenci­), ovšem barvy má zase lepší...
Asi ideálem by bylo použití 3 velkých chipů o velikosti 520k a zpracovávat barvy odděleně, pak by byl obraz ovlivněn méně šumem a nedocházelo by ke ztrátám v rozlišení díky omezování šumu.
Odpovědět0  0
D.J. | 31.5.200814:14
No vážení ­- mám ji už 3 dny doma. Dá se při troše šikovnosti pořídit za cca. 14tis. bez DPH, což dává v poměru cena­/kvalita výsledek ­- vynikající! Můžete tvrdit co chcete, ohánět se nevim jakými znalostmi či zkušenostmi, ale co vidím, to vidím. Obraz je na full HD LCD 107cm naprosto excelentní. A to jsem to zkoušel zatím jen přes komponentní kabel ­- tedy ­"jen­" 1080i. HDMI kabel zatím nemám, hoši z Panasonicu tam totiž dali mini­-HDMI konektor a tento ­"nestandartní­" kabel jaksi zapomněli přibalit. A je mi úplně fuk, jestli se zbývající body nějak ­"dopočítavájí­" nebo jak to funguje....Samozřejmě ­- za horších světelných podmínek šum narůstá, ale není to žádná tragédie. Když to porovnám s mou předchozí kamerou Sony PC1000 ­(jedna z nejlepších PAL kamer se 3 CMOS čipy v ceně několika desítek tisíc­), vidím to tak na stejno. Kamerka je opravdu miniaturní, ale dobře se drží. Na vše lze pohodlně dosáhnout. Stabilizátor funguje o poznání lépe než v běžných kamerách. Menu je velmi jednoduché. Na 16GB kartu ­(která lze pořídit za cca. 1.300,­- bez daně ­- Class 6­) to ukazuje v nejlepší kvalitě 2h11m, což naprosto stačí i na týdení dovolenou bez možnosti nasypat to někam do PC. Tedy výborná kamera s velmi kvalitním záznamem a za slušnou cenu a jsem přesvědčený, že běžný uživatel, který natočí dovolenou, vánoce a své ratolesti o narozeninách a požaduje lepší kvalitu než poskytují běžné PAL kamery, rozhodně nebu de zklamaný.....
Odpovědět0  0
pepsi | 10.6.200810:54
tak pozor !!! kokakola se z vody opravdu dela :­-­)­). Nemusi se nam to libit, nemusime s tim souhlasit, ale to je asi tak vsechno co se s tim da delat.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.